Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Treffen consolidaties en overnames onze sector?

4/6/2024

In elke branche waar verandering op komst is, vinden we onszelf op een kruispunt van mogelijkheden. Dit geldt des te meer voor de zorgsector, een domein waar passie en professionaliteit hand in hand gaan met de behoeften van de gemeenschap. Voor zorgondernemers met een kleine praktijk kan de groeiende trend van marktconsolidatie - het proces waarbij grote spelers de markt betreden en kleinere ondernemingen opkopen of uit de markt werken - aanvoelen als een onoverkomelijke golf. Maar is dat ook zo? Laten we samen ontdekken hoe we niet alleen kunnen overleven, maar ook kunnen floreren in deze veranderende tijden.

Consolidatie: de harde realiteit

Het is een onmiskenbare waarheid dat sectoren evolueren en de zorgsector is geen uitzondering. De gemiddelde levensduur van een bedrijf is gedaald van 64 jaar in 1950 naar slechts 15 jaar vandaag. Deze statistiek weerspiegelt niet alleen de versnelling van technologische vooruitgang en consumentenverwachtingen, maar ook een fundamentele verandering in de structuur van de markt zelf.

Voor kleine kinesitherapiepraktijken betekent dit een directe confrontatie met het concept van ondernemerschap. In een landschap waar efficiëntie en schaalbaarheid steeds meer bepalend zijn voor succes, blijkt uit de harde realiteit dat kleine praktijken zelden effectief rendabel zijn. Er wordt vaak lang en veel gewerkt, maar langs de andere kant lopen de kosten ook hoog op.

Samenwerken: het nieuwe ondernemen

Het antwoord op deze uitdaging is eigenlijk eenvoudig: samenwerking. Door de handen ineen te slaan met collega's, kunnen zorgondernemers niet alleen hun dienstverlening professionaliseren, maar ook een sterker, veerkrachtiger en meer divers aanbod creëren dat aantrekkelijker is voor patiënten.

Samenwerking betekent het bundelen van kennis, middelen en passie. Het is een strategie die niet alleen de werkervaring aangenamer maakt, maar ook een fundament legt voor duurzame groei. In de kern is het een krachtige tegenreactie op de trend van consolidatie, waarbij grotere entiteiten de markt domineren door kleinere praktijken op te kopen of weg te duwen. Je vormt als het ware een sterk en autoritair blok binnen je regio.

Evolueren om relevant te blijven

Stel jezelf elke dag de vraag: "Hoe kan ik nog relevanter worden binnen de markt?" Dit kan betekenen dat je je specialiseert in bepaalde behandelingen, technologieën omarmt die je praktijk efficiënter maken, of nieuwe samenwerkingsverbanden aangaat die je bereik vergroten.

De realiteit is dat een markt vol versnippering en kleine praktijken (de situatie waar we ons momenteel nog in bevinden) zowel financieel kwetsbaar als beperkt is in zijn vermogen om te professionaliseren. Het is daarom cruciaal om een visie te ontwikkelen voor je praktijk die verder gaat dan alleen de dagelijkse operaties. Waar ligt je ambitie? Welke unieke rol binnen de markt ambieer je? Dit zijn de vragen die je praktijk zullen voorbereiden op de toekomst.

Oproep: de kracht van vereniging

De golf van consolidatie die binnenkort mogelijks de zorgsector overspoelt, is niet iets om te vrezen, maar een kans om te grijpen. Door samenwerking te omarmen en voortdurend te streven naar professionalisering en specialisatie, kunnen kleine kinepraktijken niet alleen overleven, maar ook bloeien.

SmartPractice staat klaar om je te begeleiden bij deze uitdagingen. Laten je inspireren en ondersteunen via onze opleidingen.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

De 6 componenten van een bloeiende groepspraktijk

Laat ons je helpen om niet alleen een praktijk te bouwen met day-to-day activiteiten, maar er ook voor te zorgen dat je op het einde van je carrière de vruchten plukt van je genomen risico als zorgondernemer.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Ontdek meer...

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Is jouw vennootschap klaar voor de deadline?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4