Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

De 6 componenten van een bloeiende groepspraktijk

28/5/2024

In een wereld waarin de gezondheidszorg voortdurend verandert en de concurrentie nooit slaapt, is het opbouwen van een succesvolle en winstgevende zorgpraktijk meer dan een fulltime baan. Het vereist een mix van strategisch inzicht, een sterk team en de juiste hulpmiddelen en technieken om je praktijk niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst succesvol te maken.
Het lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning kun je een pad naar succes uitzetten dat niet alleen voldoening geeft, maar ook duurzaam is. Bij SmartPractice begrijpen we dit als geen ander en zijn we hier om je te ondersteunen bij elke stap op dit pad.

1. De kracht van een goed team

Het succes van je praktijk begint met de mensen om je heen. Het samenstellen van een team waarin elke persoon zijn unieke specialisatie en kennis heeft, is cruciaal. Het gaat er niet alleen om dat je de juiste mensen aan boord hebt, maar ook dat iedereen begrijpt wat zijn of haar rol binnen het team is. Het vastleggen van duidelijke afspraken en verantwoordelijkheden zorgt voor een harmonieuze werkplek waar iedereen naar hetzelfde doel streeft. Dit kan bereikt zowel bereikt worden via medewerkers als met het selecteren van medevennoten.

2. Een warm welkom: het on-boarding systeem

De eerste indrukken tellen, vooral als het gaat om het introduceren van nieuwe teamleden in je praktijk. Een duidelijk gedefinieerde cultuur waar men achter kan staan en een visie voor de lange termijn zijn essentieel voor het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en loyaal zijn. Voorzie een tijd en ruimte om nieuwe medewerkers hiermee vertrouwd te maken, zorg voor een interne opleiding en begeleidt je medewerkers hierin.

3. Iedereen heeft ambities: het carrièreplan

Om een praktijk te laten groeien, moet je rekening houden met de persoonlijke carrièreplannen van je teamleden. Open communicatie en het in acht nemen van de ambities van elk individu binnen je groeistrategie kunnen het verschil maken tussen stagneren en bloeien. Voorzie voor elke collega doelstellingen en een groeipad waarnaar kan toegewerkt worden.

4. De basis: processen en systemen

Uniformiteit in klantenbeleving en efficiëntie in uitvoering zijn sleutels tot succes. Dit begint bij het vastleggen en uniformiseren van processen binnen je praktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een telefoongesprek. Vertrouw je de zorgkundige meer in zijn of haar professionaliteit als deze opneemt met de woorden: "Hallo?" of eerder "Praktijk x, met peroon x. Goedemorgen!"?
Hier aandacht aan besteden zorgt niet alleen voor tevreden klanten, maar ook voor een team dat weet wat er van hen verwacht wordt en hoe ze moeten presteren. Dit soort van processen moeten voor iedereen duidelijk zijn en worden daarom best uitgeschreven.

5. Communiceren, evalueren en groeien

Zit regelmatig met je team rond de tafel om te communiceren over verbeterpunten, ambities en diepgaande evaluaties. Het biedt de mogelijkheid om te reflecteren en te groeien, zowel op individueel als op praktijkniveau. Je houdt een terugblik over het verloop van afgelopen half jaar, blikt reeds vooruit met nieuwe strategieën en ambities en herbekijkt hoe de samenwerkingen verlopen.

6. Bouwen aan een toekomst

Het ultieme doel is om iets te bouwen dat waarde behoudt, zelfs als je besluit een stap terug te zetten. Dit concept van duurzaamheid en verkoopbaarheid van je praktijk zorgt ervoor dat de inspanningen en risico's die je neemt als zelfstandige, zich uiteindelijk uitbetalen.

Bij SmartPractice begrijpen we dat de weg naar succes in je praktijk complex en uitdagend kan zijn. Daarom bieden we opleidingen zoals "Coach My Practice" en "Mastermind: Master Your Practice" aan.
Deze zijn speciaal ontworpen om je de kennis, vaardigheden en het netwerk te bieden dat je nodig hebt om met vertrouwen en succes je praktijk te leiden. Laat ons je helpen om niet alleen een praktijk te bouwen met day-to-day activiteiten, maar er ook voor te zorgen dat je op het einde van je carrière de vruchten plukt van je genomen risico als zorgondernemer.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

Treffen consolidaties en overnames onze sector?

De golf van overnames die binnenkort mogelijks de zorgsector overspoelt, is niet iets om te vrezen, maar een kans om te grijpen. Door samenwerking te omarmen en voortdurend te streven naar professionalisering en specialisatie, kunnen kleine kinepraktijken niet alleen overleven, maar ook bloeien.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Ontdek meer...

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Is jouw vennootschap klaar voor de deadline?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4