Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Work-life balance als kinesitherapeut

8/7/2024

Langdurige werkdagen en aan het eind van de maand weinig overhouden... Klinkt dat bekend in de oren? Wij bij SmartPractice geloven dat het anders kan en moet! Het is een uitdaging die velen in de zorgsector, en in het bijzonder kinesitherapeuten, maar al te goed kennen. De balans tussen de zorg voor patiënten en een gezonde bedrijfsvoering lijkt soms ver te zoeken. Maar wat als we zeggen dat er licht is aan het einde van de tunnel?

Consultatie tarieven: Een delicate balans

We begrijpen dat het verhogen van de tarieven voor consultaties een gevoelig punt kan zijn. Je wilt toegankelijk blijven voor je patiënten, maar tegelijkertijd moeten de tarieven de kosten van je praktijk dekken en je een levensvatbaar inkomen bieden. Het is een moeilijke evenwichtsoefening, maar onthoud: zorg is een basisrecht, en het is aan de overheid om dit te waarborgen. Jij, als zorgkundige en ondernemer, hebt ook het recht om een eerlijke vergoeding voor je diensten te vragen.

Meer dan zorg alleen

Overweeg de mogelijkheden om je inkomstenstroom te diversifiëren. Durf bepaalde producten zoals therabanden of yogamatjes tegen betaling aan te bieden. Dit lijkt misschien een grote stap, maar je zult merken dat patiënten bereid zijn te betalen voor producten die hun herstel ondersteunen. Je biedt hen niet alleen een product, maar ook een oplossing voor hun probleem.

De kracht van samenwerking

Werken in een groepspraktijk biedt tal van voordelen. Niet alleen deel je de operationele lasten, maar je profiteert ook van de synergie binnen een team. Meer handen betekenen meer tijd voor jezelf en een breder aanbod aan diensten voor je patiënten.

Volgens Axxon moet een gemiddelde kinesitherapeut 38 uur kunnen factureren aan €72 per uur om rendabel te zijn. Velen halen dit echter niet. Een kleine aanpassing in je tarieven kan al een significant verschil maken. Overweeg het instellen van een verhoogd avondtarief; dit kan niet alleen je inkomen verhogen maar ook je agenda optimaliseren.

Kostenstructuur onder de loep

Vergeet niet: een gezonde bedrijfsvoering draait niet alleen om inkomsten. Het beheersen van je uitgaven is even cruciaal. Een besparing van 10% in kosten betekent direct 10% meer winst. Staar je niet blind op de omzet, maar kijk kritisch naar je uitgaven en onderhandel waar mogelijk met leveranciers. Je kan dus ook meer verdienen zonder meer te werken!

Bij SmartPractice geloven we dat elke kinesitherapeut een duurzame praktijk kan opbouwen, waarbij zowel de zorg voor patiënten als een gezond bedrijfsresultaat hand in hand gaan. Het vereist moed om je prijszetting en bedrijfsvoering te herzien, maar de beloning is een meer gebalanceerd leven en een praktijk die ook op lange termijn levensvatbaar is.

Laten we de uitdaging samen aangaan. Voor onszelf, voor onze patiënten, en voor de toekomst van de kinesitherapie.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

Waarom elke therapeut een beetje ondernemer moet zijn

Ann Vanbergen legt het belang uit van cijfers en waarom dit ook voor therapeuten erg belangrijk is.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Treffen consolidaties en overnames onze sector?

De golf van overnames die binnenkort mogelijks de zorgsector overspoelt, is niet iets om te vrezen, maar een kans om te grijpen. Door samenwerking te omarmen en voortdurend te streven naar professionalisering en specialisatie, kunnen kleine kinepraktijken niet alleen overleven, maar ook bloeien.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

De 6 componenten van een bloeiende groepspraktijk

Laat ons je helpen om niet alleen een praktijk te bouwen met day-to-day activiteiten, maar er ook voor te zorgen dat je op het einde van je carrière de vruchten plukt van je genomen risico als zorgondernemer.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4