Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Zorgverleners vrijgesteld van btw tot 25.000€

14/3/2024

Steeds vaker nemen zorgverleners een actievere rol op in het aanbieden van diensten en producten die de gezondheid van patiënten ondersteunen en faciliteren. Dat doen ze door naast hun kernactiviteiten ook extra diensten aan te bieden. Een goede evolutie, maar hoe zit dat dan precies qua btw-regelgeving?

Vrijstelling tot 25.000€

Bedraagt je omzet van de activiteiten buiten de nomenclatuur(bijvoorbeeld groepslessen, coaching, personal training,…) op jaarbasis tot maximaal 25000€, dan kan je opteren gebruik te maken van de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers. Dit houdt in dat je geen btw moet aanrekenen op prestaties die normaal wel aan btw onderworpen zijn. Bovendien moet je geenbtw-aangiftes indienen. Je bent dus volledig vrijgesteld. Het is wel belangrijk dat je via je boekhouder deze vrijstellingsregel aanvraagt.

Wat als je de grens van 25.000€ overschrijdt?

Indien zou blijken op het einde van het boekjaar dat je de drempel van 25.000€ toch zal overschrijden, wat moet er dan geregeld worden? Moetje dan voor alle btw-onderworpen prestaties van bijvoorbeeld de eerste 11maanden de btw gaan opvragen bij je patiënten?

Gelukkig niet! Er is namelijk een tolerantiemarge. Als de overschrijding uitzonderlijk is en niet meer bedraagt dan 10% (dus tot 27.500€),dan kan de vrijstellingsregel voor kleine ondernemers behouden blijven.

Opgelet : je dient hiervan de btw-administratie wel op de hoogte te brengen, dus opnieuw even aftoetsen met je boekhouder.

Wat als er een grote overschrijding is?

Als de overschrijding meer dan 10% bedraagt, dan betekent dat dat je moet overstappen naar de normale btw-regeling. Je zal dan effectief21% btw moet heffen op je activiteiten en diensten die buiten de nomenclatuurvallen. Je bent vervolgens ook verplicht om periodiek een btw-aangifte in te dienen.

Het overschrijden van de drempel heeft geen terugwerkende kracht. Er moet met andere woorden geen btw bijgerekend worden op de facturen die dateren van vóór het overschrijden van de drempel.

Minder goed nieuws is dat, indien je de vrijstelling kwijt bent omwille van de overschrijding van de drempel, je verplicht ben om de 2volgende kalenderjaren de normale btw-regeling te blijven toepassen (zonder vrijstelling),ook al factureer je minder dan 25.000€

Recht op btw-aftrek

Bij de normale btw-regeling kan je btw op beroepsmatige aankopen ook in aftrek brengen. Je kan zelfs onder bepaalde voorwaarde de btw recupereren van aankopen die je hebt betaald tijdens de periode van btw-vrijstelling. Dit is vaak voordelig. We adviseren opnieuw om je boekhouder te consulteren indien dit scenario zich voordoet.

 

Bron: Artsenwijzer

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Ontdek meer...

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Is jouw vennootschap klaar voor de deadline?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Succes in kinesitherapie: Praktijkmanagement is de sleutel!

Praktijkmanagement speelt een sleutelrol bij het succesvol uitbouwen van een kinesitherapeutische praktijk.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4