Zorgverleners vrijgesteld van btw tot 25.000€

6/2/2023

Steeds vaker nemen zorgverleners een actievere rol op in het aanbieden van diensten en producten die de gezondheid van patiënten ondersteunen en faciliteren. Dat doen ze door naast hun kernactiviteiten ook extra diensten aan te bieden. Een goede evolutie, maar hoe zit dat dan precies qua btw-regelgeving?

Vrijstelling tot 25.000€

Bedraagt je omzet van de activiteiten buiten de nomenclatuur(bijvoorbeeld groepslessen, coaching, personal training,…) op jaarbasis tot maximaal 25000€, dan kan je opteren gebruik te maken van de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers. Dit houdt in dat je geen btw moet aanrekenen op prestaties die normaal wel aan btw onderworpen zijn. Bovendien moet je geenbtw-aangiftes indienen. Het is wel belangrijk dat je via je boekhouder deze vrijstellingsregel aanvraagt.

Wat als je de grens van 25.000€ overschrijdt?

Indien zou blijken op het einde van het boekjaar dat je de drempel van 25.000€ toch zal overschrijden, wat moet er dan geregeld worden? Moetje dan voor alle btw-onderworpen prestaties van bijvoorbeeld de eerste 11maanden de btw gaan opvragen bij je patiënten?

Gelukkig niet! Er is namelijk een tolerantiemarge. Als de overschrijding uitzonderlijk is en niet meer bedraagt dan 10% (dus tot 27.500€),dan kan de vrijstellingsregel voor kleine ondernemers behouden blijven.

Opgelet : je dient hiervan de btw-administratie wel op de hoogte te brengen, dus opnieuw even aftoetsen met je boekhouder.

Wat als er een grote overschrijding is?

Als de overschrijding meer dan 10% bedraagt, dan betekent dat dat je moet overstappen naar de normale btw-regeling. Je zal dan effectief21% btw moet heffen op je activiteiten en diensten die buiten de nomenclatuurvallen. Je bent vervolgens ook verplicht om periodiek een btw-aangifte in te dienen.

Het overschrijden van de drempel heeft geen terugwerkende kracht. Er moet met andere woorden geen btw bijgerekend worden op de facturen die dateren van vóór het overschrijden van de drempel.

Minder goed nieuws is dat, indien je de vrijstelling kwijt bent omwille van de overschrijding van de drempel, je verplicht ben om de 2volgende kalenderjaren de normale btw-regeling te blijven toepassen (zonder vrijstelling),ook al factureer je minder dan 25.000€

Recht op btw-aftrek

Bij de normale btw-regeling kan je btw op beroepsmatige aankopen ook in aftrek brengen. Je kan zelfs onder bepaalde voorwaarde de btw recupereren van aankopen die je hebt betaald tijdens de periode van btw-vrijstelling. Dit is vaak voordelig. We adviseren opnieuw om je boekhouder te consulteren indien dit scenario zich voordoet.

 

Bron: Artsenwijzer

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts

Treft een fiscale hervorming jouw zorgpraktijk?

De fiscale hervorming die recent werd voorgesteld door federaal minister Vincent Van Peteghem zorgt voor ophef binnen de financiële sector. Maar ook voor zorgprofessionals hebben de plannen belangrijke implicaties. Veel zorgverleners zien het nut niet in van financiële kennis, omdat hun focus op de patiënt ligt. Toch is het belangrijk om financiële basiskennis te hebben om het optimale uit je eenmanszaak of vennootschap te halen.

Blue Monday, daar doet een ambitieuze kinesitherapeut niet aan mee!

Blue Monday, da’s de meest deprimerende dag van het jaar of de dag dat de meeste goede voornemens sneuvelen. Herkenbaar? Voor ons in ieder geval niet! In deze blog delen we enkele eenvoudige maar heldere tips die je gaan helpen om jouw goede intenties voor je persoonlijke en professionele groei WEL te realiseren in 2023.

Enthousiaste zorgondernemers laten zich inspireren door Andy Coomans!

Wij vroegen aan enkele deelnemers van onze 'Coach My Practice' cursus wat ze ervan vonden en wat ze zeker gaan implementeren in hun praktijk. Hier kan je alle voordelen nog eens mooi opgesomd lezen!

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod

Onze diensten

SmartPractice laat zorgverleners uitgroeien tot zorgondernemers via deze drie pijlers.

Opleiding SmartPractice

Opleiding

Praktijkmanagement kan je leren. Haal het maximale uit je praktijk, voor jezelf, je collega's en je patiënten.

Meer informatie
Coaching SmartPractice

Coaching

Intensief begeleidingstraject dat alle aspecten van het zorgondernemerschap belicht en je ruggesteun geeft in je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie
Ondersteuning SmartPractice

Ondersteuning

SmartPractice ondersteunt je met creatieve plannen en projecten en zoekt oplossingen voor prakijkgerelateerde problemen.

Meer informatie