Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Sociale bijdragen: zelf storten of je vennootschap laten betalen?

14/3/2024

Als zorgprofessional betaal je elk kwartaal sociale bijdragen, of je nu een éénmanszaak of een vennootschap hebt. In het tweede geval kan je ervoor kiezen om het bedrag zelf te storten, of het ten laste leggen van je vennootschap. Hoe gaat dat precies in zijn werk? En wanneer is dat een interessante piste?

Welke som je moet betalen is afhankelijk van je inkomsten. Concreet bedragen je sociale bijdragen 20,5% van je belastbaar inkomen – het nettoloon dat je overhoudt na aftrek van je beroepskosten. Daarbij komt nog een administratiekost van 3,05 tot 4,25%, afhankelijk van je sociaalverzekeringsfonds.

Zelf betalen of ten laste van je vennootschap?

Eerst nog dit. Of je nu zelf je sociale bijdrage betaalt, of dat doet via je vennootschap: in beide gevallen mag je de uitgave inbrengen als beroepskost. Alleen zit de zaak iets complexer in elkaar als je je vennootschap laat betalen. Dan ontvang je namelijk een voordeel alle aard ter waarde van de betaalde som. Daarop betaal je vervolgens belastingen, waardoor je op termijn bijna hetzelfde bedrag neertelt als je zelf de sociale bijdragen betaalt.

Je belastbaar nettoloon ligt in dit scenario een pak hoger. Op het eerste gezicht leuk nieuws, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Je betaalt immers meer personenbelastingen. Perfect normaal, aangezien je een belastbaar voordeel geniet van je vennootschap.

Na 3 jaar volgt er ook een bijstelling van je sociaalverzekeringsfonds: je bijdragen worden aangepast aan je (hoger of lager)netto-inkomen. In dit cijfervoorbeeld betaal je de maximale sociale bijdragen omdat je nettoloon hoger ligt dan het bijdrageplafond, dan zou er 3 jaar later wel een verhoging van de (voorlopige) sociale bijdragen volgen.

Waarom toch je vennootschap laten betalen?

Je sociale bijdragen ten laste leggen van de vennootschap in de eerste plaats interessant voor je cashflow. Je betaalt de bijdragen met de middelen van de vennootschap en hoeft dus niet je privévermogen aan te spreken.

Aanvullend verhoogt je bruto-inkomen. Wanneer de vennootschap elk kwartaal je sociale bijdragen betaalt, telt dat immers mee als een regelmatige bezoldiging. Dat kan een positieve impact hebben op de op bouwvan je aanvullend pensioen, bijvoorbeeld als je een groepsverzekering of een ‘Individuele Pensioentoezegging’ (IPT) hebt via je vennootschap.

Bron : SBB

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

Lien en Mien: 2 topcollega’s die je nodig hebt in iedere praktijk!

Lean and mean: een cruciale theoretische benadering voor (zorg)ondernemingen. Wij leggen het eenvoudig uit via 2 collega's "Lien en Mien". Welk type ben jij?

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Van modale solopraktijk naar een bloeiende groepspraktijk: Het succesverhaal van Peter Neyrinck

Na het volgen van ons Mastermind-traject slaagde Peter erin om zijn praktijk helemaal om te gooien en te gaan voor een heldere toekomstvisie.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Masterminder Annemie Persoons op ROBtv

Mastermind alumnus Annemie Persoons ging direct aan de slag met de opgedane kennis en kon naar aanleiding van "Dag van de kine" een reportage door ROBtv strikken.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4