Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Succes in kinesitherapie: Praktijkmanagement is de sleutel!

14/3/2024

In een wereld waar professionele vaardigheden centraal staan, kan het voor een kinesitherapeut verrassend zijn te ontdekken dat het hebben van kennis over kinesitherapeutische vaardigheden slechts een deel van het verhaal is wanneer men een eigen praktijk wil leiden. In Vlaanderen werken veel kinesitherapeuten op zelfstandige basis. Hoewel hun expertise in kinesitherapie onbetwist is, merken we op dat een essentieel onderdeel ontbreekt in de opleiding: praktijkmanagement.

Waarom is praktijkmanagement belangrijk?

Praktijkmanagement is belangrijk om een succesvolle kinesitherapiepraktijk te runnen. Het helpt om:

  1. Financiële stabiliteit te bereiken
  2. Efficiëntie te verbeteren
  3. Klanttevredenheid te vergroten

Financiële stabiliteit

Een goedlopende praktijk is niet alleen afhankelijk van patiëntenzorg. Zonder degelijke financiële kennis riskeert men onverwachte kosten, een gebrek aan rendement en mogelijk verlies in plaats van winst op het einde van het boekjaar. Praktijkmanagement kan helpen om de financiële situatie van een praktijk te controleren en te verbeteren.

Daarom dat we bij SmartPractice een reeks aan opleidingen aanbieden om het financiële plaatje van jouw praktijk beter in kaart te kunnen brengen.

Efficiëntie

Door praktijkmanagement toe te passen kan men de workflow optimaliseren, waardoor er meer patiënten efficiënt behandeld kunnen worden zonder de kwaliteit van zorg te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een efficiënt patiëntenregistratiesysteem of door een duidelijke taakverdeling binnen het team.

Klanttevredenheid

Een goed beheerde praktijk zorgt voor een soepele patiëntervaring. Vanaf het moment dat een patiënt een afspraak maakt tot het moment dat ze de praktijk verlaten, is een vlotte organisatie essentieel. Praktijkmanagement kan helpen om de patiëntervaring te verbeteren door bijvoorbeeld duidelijk te communiceren met patiënten en hen persoonlijk te benaderen.

De cruciale rol van financiële kennis

Een aparte, maar onmisbare pijler binnen praktijkmanagement is financiële kennis. Het is niet voldoende om simpelweg inkomsten te genereren. Je moet ook begrijpen hoe deze inkomsten het beste kunnen worden beheerd en geïnvesteerd. Met de juiste financiële basiskennis kun je de gegenereerde inkomsten optimaal inzetten.

Welke aspecten van praktijkmanagement zijn cruciaal?

Er zijn verschillende aspecten van praktijkmanagement die cruciaal zijn voor het succes van een kinesitherapiepraktijk. Deze aspecten zijn onder andere:

  1. Financieel beheer
  2. Marketing en public relations
  3. Personeelsbeheer

Financieel beheer

Basiskennis van boekhouding, belastingen, facturering en kostenbeheersing zijn cruciaal voor het financiële beheer van een praktijk. Het inschakelen van een goede boekhouder of financieel adviseur kan hierbij helpen.

Marketing en public relations

In een tijdperk van digitalisering is een online aanwezigheid essentieel. Het begrijpen van basis marketingstrategieën kan de zichtbaarheid van de praktijk vergroten. Aanwezigheid op social media is essentieel voor iedere praktijk. En uiteraard is de website van je praktijk een belangrijk uithangbord naar de buitenwereld.

Personeelsbeheer

Als je van plan bent om met andere kinesitherapeuten samen te werken, is het essentieel om te weten hoe je talent aantrekt, behoudt en motiveert. Hoe werken we het best als team samen, rekening houden met ieders persoonlijkheid? Maar hier gaan we in een volgende blogpost op verder.

Conclusie

Het hebben van een succesvolle kinesitherapiepraktijk gaat verder dan alleen medische expertise. Praktijkmanagement, met een bijzonder accent op financiële kennis, spelen een sleutel rol in het succes en de duurzaamheid van een onderneming. Door een inspanning te leveren om deze vaardigheden te leren, kan een kinesitherapeut niet alleen zijn patiënten beter van dienst zijn, maar ook een florerende en duurzame praktijk opbouwen. Het is nooit te laat om je horizon te verbreden en te investeren in kennis die je verder kan brengen in je professionele carrière.

Ontdek hier ons volledige opleidingsaanbod en start vandaag nog met het leren van praktijkmanagement.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

De 6 componenten van een bloeiende groepspraktijk

Laat ons je helpen om niet alleen een praktijk te bouwen met day-to-day activiteiten, maar er ook voor te zorgen dat je op het einde van je carrière de vruchten plukt van je genomen risico als zorgondernemer.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Ontdek meer...

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Is jouw vennootschap klaar voor de deadline?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4