Praktijkmanagement is essentieel voor het succes van een kinesitherapiepraktijk!

27/11/2023

In een wereld waar professionele vaardigheden centraal staan, kan het voor een kinesitherapeut verrassend zijn te ontdekken dat het hebben van kennis over kinesitherapeutische vaardigheden slechts een deel van het verhaal is wanneer men een eigen praktijk wil leiden. In Vlaanderen werken veel kinesitherapeuten op zelfstandige basis. Hoewel hun expertise in kinesitherapie onbetwist is, merken we op dat een essentieel onderdeel ontbreekt in de opleiding: praktijkmanagement.

Waarom is praktijkmanagement belangrijk?

Praktijkmanagement is belangrijk om een succesvolle kinesitherapiepraktijk te runnen. Het helpt om:

  1. Financiële stabiliteit te bereiken
  2. Efficiëntie te verbeteren
  3. Klanttevredenheid te vergroten

Financiële stabiliteit

Een goedlopende praktijk is niet alleen afhankelijk van patiëntenzorg. Zonder degelijke financiële kennis riskeert men onverwachte kosten, een gebrek aan rendement en mogelijk verlies in plaats van winst op het einde van het boekjaar. Praktijkmanagement kan helpen om de financiële situatie van een praktijk te controleren en te verbeteren.

Daarom dat we bij SmartPractice een reeks aan opleidingen aanbieden om het financiële plaatje van jouw praktijk beter in kaart te kunnen brengen.

Efficiëntie

Door praktijkmanagement toe te passen kan men de workflow optimaliseren, waardoor er meer patiënten efficiënt behandeld kunnen worden zonder de kwaliteit van zorg te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een efficiënt patiëntenregistratiesysteem of door een duidelijke taakverdeling binnen het team.

Klanttevredenheid

Een goed beheerde praktijk zorgt voor een soepele patiëntervaring. Vanaf het moment dat een patiënt een afspraak maakt tot het moment dat ze de praktijk verlaten, is een vlotte organisatie essentieel. Praktijkmanagement kan helpen om de patiëntervaring te verbeteren door bijvoorbeeld duidelijk te communiceren met patiënten en hen persoonlijk te benaderen.

De cruciale rol van financiële kennis

Een aparte, maar onmisbare pijler binnen praktijkmanagement is financiële kennis. Het is niet voldoende om simpelweg inkomsten te genereren. Je moet ook begrijpen hoe deze inkomsten het beste kunnen worden beheerd en geïnvesteerd. Met de juiste financiële basiskennis kun je de gegenereerde inkomsten optimaal inzetten.

Welke aspecten van praktijkmanagement zijn cruciaal?

Er zijn verschillende aspecten van praktijkmanagement die cruciaal zijn voor het succes van een kinesitherapiepraktijk. Deze aspecten zijn onder andere:

  1. Financieel beheer
  2. Marketing en public relations
  3. Personeelsbeheer

Financieel beheer

Basiskennis van boekhouding, belastingen, facturering en kostenbeheersing zijn cruciaal voor het financiële beheer van een praktijk. Het inschakelen van een goede boekhouder of financieel adviseur kan hierbij helpen.

Marketing en public relations

In een tijdperk van digitalisering is een online aanwezigheid essentieel. Het begrijpen van basis marketingstrategieën kan de zichtbaarheid van de praktijk vergroten. Aanwezigheid op social media is essentieel voor iedere praktijk. En uiteraard is de website van je praktijk een belangrijk uithangbord naar de buitenwereld.

Personeelsbeheer

Als je van plan bent om met andere kinesitherapeuten samen te werken, is het essentieel om te weten hoe je talent aantrekt, behoudt en motiveert. Hoe werken we het best als team samen, rekening houden met ieders persoonlijkheid? Maar hier gaan we in een volgende blogpost op verder.

Conclusie

Het hebben van een succesvolle kinesitherapiepraktijk gaat verder dan alleen medische expertise. Praktijkmanagement, met een bijzonder accent op financiële kennis, speelt een cruciale rol in het succes en de duurzaamheid van een onderneming. Door een inspanning te leveren om deze vaardigheden te leren, kan een kinesitherapeut niet alleen zijn patiënten beter van dienst zijn, maar ook een florerende en duurzame praktijk opbouwen. Het is nooit te laat om je horizon te verbreden en te investeren in kennis die je verder kan brengen in je professionele carrière.

Ontdek hier ons volledige opleidingsaanbod en start vandaag nog met het leren van praktijkmanagement.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts

Is jouw vennootschap al in orde voor de deadline van 31 december?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden. Iedere vennootschap moet namelijk zijn statuten aanpassen aan de nieuwe vennootschapsrecht.

Treft een fiscale hervorming jouw zorgpraktijk?

De fiscale hervorming die recent werd voorgesteld door federaal minister Vincent Van Peteghem zorgt voor ophef binnen de financiële sector. Maar ook voor zorgprofessionals hebben de plannen belangrijke implicaties. Veel zorgverleners zien het nut niet in van financiële kennis, omdat hun focus op de patiënt ligt. Toch is het belangrijk om financiële basiskennis te hebben om het optimale uit je eenmanszaak of vennootschap te halen.

Blue Monday, daar doet een ambitieuze kinesitherapeut niet aan mee!

Blue Monday, da’s de meest deprimerende dag van het jaar of de dag dat de meeste goede voornemens sneuvelen. Herkenbaar? Voor ons in ieder geval niet! In deze blog delen we enkele eenvoudige maar heldere tips die je gaan helpen om jouw goede intenties voor je persoonlijke en professionele groei WEL te realiseren in 2023.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod

Onze diensten

SmartPractice laat zorgverleners uitgroeien tot zorgondernemers via deze drie pijlers.

Opleiding SmartPractice

Opleiding

Praktijkmanagement kan je leren. Haal het maximale uit je praktijk, voor jezelf, je collega's en je patiënten.

Meer informatie
Coaching SmartPractice

Coaching

Intensief begeleidingstraject dat alle aspecten van het zorgondernemerschap belicht en je ruggesteun geeft in je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie
Ondersteuning SmartPractice

Ondersteuning

SmartPractice ondersteunt je met creatieve plannen en projecten en zoekt oplossingen voor prakijkgerelateerde problemen.

Meer informatie