Is jouw vennootschap al in orde voor de deadline van 31 december?

26/1/2024

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden. Iedere vennootschap moet namelijk zijn statuten aanpassen aan de nieuwe vennootschapsrecht. Een maand voor de deadline blijkt volgens De Tijd dat de helft van de vennootschappen nog niet in orde is, dus misschien is ook die van jou niet in orde?

De statuutaanpassingen zijn het gevolg van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen dat sinds 1 mei 2019 van kracht is. Bestaande vennootschappen krijgen tot 31 december 2023 om hun statuten aan de nieuwe wetgeving aan te passen. De aanpassing moet via een notaris gebeuren.

Nu de deadline nadert, is het in heel wat notariskantoren alle hens aan dek. Contacteer dus zeker je accountant of notaris om na te gaan of jouw vennootschap in orde is.

'In een aantal gevallen is het mogelijk dat een rechtspersoon niets moet doen om zich in regel te zetten met het nieuwe Wetboek', zegt notaris Katrin Roggeman (Fednot). 'Bijvoorbeeld voor zover uw vennootschap een rechtsvorm heeft die niet werd opgeheven en die ook niet van naam is veranderd. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de vennootschap onder firma(VOF), waar weinig fundamentele wijzigingen zijn aangebracht door het nieuw Wetboek.'

'Concreet moeten we nagaan of in de oude statuten bepalingen staan die tegenstrijdig zijn met het nieuwe Wetboek of die verwijzen naar het oude. Is dat het geval, dan moet u uw statuten aanpassen.'

Praktijken die hun statuten niet voor de deadline wijzigen, kunnen in de problemen komen. In principe zijn de bestuurders dan persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat ze financieel opdraaien voor eventuele schade. Dus beter voorkomen dan genezen en snel je accountant/notaris raadplegen.

Bron: De Tijd – 27 november 23

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Voor kinesitherapie praktijkeigenaren is een aanwezigheid op sociale media van cruciaal belang. Deze blog benadrukt waarom sociale media essentieel zijn voor een kinesitherapiepraktijk en hoe je deze effectief kunt gebruiken.

Praktijkmanagement is essentieel voor het succes van een kinesitherapiepraktijk!

Praktijkmanagement speelt een essentiële rol bij het succesvol uitbouwen van een kinesitherapeutische praktijk. Door een inspanning te leveren om deze vaardigheden te leren, kan een kinesitherapeut niet alleen zijn patiënten beter van dienst zijn, maar ook een florerende en duurzame praktijk opbouwen.

Treft een fiscale hervorming jouw zorgpraktijk?

De fiscale hervorming die recent werd voorgesteld door federaal minister Vincent Van Peteghem zorgt voor ophef binnen de financiële sector. Maar ook voor zorgprofessionals hebben de plannen belangrijke implicaties. Veel zorgverleners zien het nut niet in van financiële kennis, omdat hun focus op de patiënt ligt. Toch is het belangrijk om financiële basiskennis te hebben om het optimale uit je eenmanszaak of vennootschap te halen.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod

Onze diensten

SmartPractice laat zorgverleners uitgroeien tot zorgondernemers via deze drie pijlers.

Opleiding SmartPractice

Opleiding

Praktijkmanagement kan je leren. Haal het maximale uit je praktijk, voor jezelf, je collega's en je patiënten.

Meer informatie
Coaching SmartPractice

Coaching

Intensief begeleidingstraject dat alle aspecten van het zorgondernemerschap belicht en je ruggesteun geeft in je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie
Ondersteuning SmartPractice

Ondersteuning

SmartPractice ondersteunt je met creatieve plannen en projecten en zoekt oplossingen voor prakijkgerelateerde problemen.

Meer informatie