Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

Is jouw vennootschap klaar voor de deadline?

15/3/2024

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden. Iedere vennootschap moet namelijk zijn statuten aanpassen aan de nieuwe vennootschapsrecht. Een maand voor de deadline blijkt volgens De Tijd dat de helft van de vennootschappen nog niet in orde is, dus misschien is ook die van jou niet in orde?

De statuutaanpassingen zijn het gevolg van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen dat sinds 1 mei 2019 van kracht is. Bestaande vennootschappen krijgen tot 31 december 2023 om hun statuten aan de nieuwe wetgeving aan te passen. De aanpassing moet via een notaris gebeuren.

Nu de deadline nadert, is het in heel wat notariskantoren alle hens aan dek. Contacteer dus zeker je accountant of notaris om na te gaan of jouw vennootschap in orde is.

'In een aantal gevallen is het mogelijk dat een rechtspersoon niets moet doen om zich in regel te zetten met het nieuwe Wetboek', zegt notaris Katrin Roggeman (Fednot). 'Bijvoorbeeld voor zover uw vennootschap een rechtsvorm heeft die niet werd opgeheven en die ook niet van naam is veranderd. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de vennootschap onder firma(VOF), waar weinig fundamentele wijzigingen zijn aangebracht door het nieuw Wetboek.'

'Concreet moeten we nagaan of in de oude statuten bepalingen staan die tegenstrijdig zijn met het nieuwe Wetboek of die verwijzen naar het oude. Is dat het geval, dan moet u uw statuten aanpassen.'

Praktijken die hun statuten niet voor de deadline wijzigen, kunnen in de problemen komen. In principe zijn de bestuurders dan persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat ze financieel opdraaien voor eventuele schade. Dus houd je klaar! Beter voorkomen dan genezen en snel je accountant/notaris raadplegen.

Bron: De Tijd – 27 november 23

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

Treffen consolidaties en overnames onze sector?

De golf van overnames die binnenkort mogelijks de zorgsector overspoelt, is niet iets om te vrezen, maar een kans om te grijpen. Door samenwerking te omarmen en voortdurend te streven naar professionalisering en specialisatie, kunnen kleine kinepraktijken niet alleen overleven, maar ook bloeien.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

De 6 componenten van een bloeiende groepspraktijk

Laat ons je helpen om niet alleen een praktijk te bouwen met day-to-day activiteiten, maar er ook voor te zorgen dat je op het einde van je carrière de vruchten plukt van je genomen risico als zorgondernemer.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Ontdek meer...

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4