7 social media tips voor jouw zorgpraktijk

6/2/2023

30 juni is World Social Media Day! Sociale media is absoluut niet meer weg te denken uit ons leven, en het wordt dus alsmaar belangrijker om hier ook met je zorgpraktijk op in te spelen.

Wist je dat 93% van de online shoppers eerst social media checkt, vooraleer ze een aankoop doen? Kan tellen! Dan kunnen we ook verwachten dat potentiële patiënten eerst via die social media op zoek gaan naar informatie vooraleer ze een afspraak inplannen. Je kan dit dus maar beter op orde hebben!

Hieronder vind je alvast 7 handig tips om social media optimaal in te zetten in jouw zorgpraktijk.

1. Ken je doelgroep: meten is weten

Vooraleer je jouw social media posts de wereld instuurt, is het belangrijk om te weten wie ze te zien krijgt. Stel jezelf de vraag wie je doelgroep is: waar wonen ze? Hoe oud zijn ze? Wat zijn hun interesses? Wanneer zijn ze online? Als je goed weet wie je volgers zijn, kan je ook je content hierop afstemmen.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Met een businessaccount heb je alvast toegang tot alle bezoekersstatistieken van je Instagram- en Facebookaccount. Hier vind je al heel wat waardevolle informatie terug!  

2. Kies de juiste kanalen

Op welke social mediakanalen moet je actief zijn? Op diegene die jouw doelgroep gebruikt! Let wel op dat je je verschillende kanalen ook zelf kan opvolgen.

Weet je niet welke kanalen voor jouw praktijk het meest geschikt zijn? Hieronder lijsten we voor jou de populairste opties en hun kenmerken op:

  • Facebook is nog steeds het grootste social mediaplatform met maar liefst 6,9 miljoen actieve Belgische gebruikers. Hier kan iedere zorgondernemer dus ongetwijfeld zijn/haar doelgroep bereiken.
  • Ga je graag visueel aan de slag? Dan is Instagram jouw place to be. Ideaal voor foto en video in verschillende formats, zonder al te lange copy erbij.
  • Twitter is handig om snel en kort te communiceren. Tweets zijn hierbij best makkelijk deelbaar zijn en worden op die manier snel verspreid.
  • YouTube is het perfecte kanaal om langere video’s, how-to’s, of promotievideo’s te delen. Maak hier zeker gebruik van ‘afspeellijsten’, zodat je abonnees door het bos de bomen zien!
  • LinkedIn is er voor merken die met hun zakelijke partners communiceren, denk hierbij aan updates over je bedrijf of openstaande vacatures.
  • Ludieke, speelse content of video’s? Die stuur je het best de wereld in via Snapchat of Tiktok. Hierbij bereik je voornamelijk een jonger doelpubliek.
  • Pinterest is er voor merken waarbij design en esthetiek centraal staan en is ook een visuele zoekmachine die gebruikt wordt als inspiratiebron.

3. Maak er iets persoonlijks van

Mensen kopen van mensen. Gebruik je social media dus niet enkel om promotie te maken, maar ga aan de slag met beelden ‘achter de schermen’ en beelden van je collega’s. Op die manier leren je patiënten jou én je praktijk kennen.

Wordt er gereageerd op je social media posts? Ga dan in interactie! Wees dankbaar voor positieve reacties of beantwoord eventuele praktische vragen. Je volgers zullen zich welkom voelen!

4. Ga aan de slag met een contentkalender

Planning is key! Door je content op voorhand in te plannen in je contentkalender, zie je minder snel kansen over het hoofd én heb je een duidelijke deadline wanneer de content klaar moet zijn. Zo blijf je structureel bezig en behoud je het overzicht van welke posts, wanneer verschijnen.

5. Geef je copy de nodige aandacht

Springt je beeld in het oog? Dan zullen je volgers ook je onderschrift lezen. Denk hierbij goed na over welke taal en welke schrijfstijl je wil gebruiken. Houd hierbij je doelpubliek in je achterhoofd, maar zorg dat de schrijfstijl ook bij je eigen praktijk aansluit.

Houd uiteraard ook rekening met het kanaal waar je post: op Instagram mag het korter, omdat de focus op de foto of video ligt. Tip: schrijf hier zoals je spreekt en maak gebruik van emoji’s. Dat maakt de tekst vlot leesbaar. Op LinkedIn mag het dan weer wat zakelijker en formeler. Vergeet anderen niet te taggen en af en toe te experimenteren met #hashtags.

6. Haak in op de actualiteit

Weet je even niet meer wat je op je social mediakanalen moet posten? Neem een kijkje in de inhaakkalender. Zo kan je op 23 juli inspelen op de start van de Olympische Spelen, of op 4 oktober iets voorbereiden voor dierendag. Weet wat er leeft onder je doelgroep en speel hier op in!

7. Maak gebruik van handige (en gratis) tools

Er bestaan heel wat handige (en gratis) social mediatools: je kan je content inplannen via Facebook Creator Studio, visueel aantrekkelijk maken in Canva of analyseren via Buffer. Met deze tools bespaar je tijd én optimaliseer je jouw accounts. Win win!

Met bovenstaande tips kan je zeker al aan de slag om de social media van jouw zorgpraktijk naar een hoger niveau te tillen.

Wil je graag nog meer kunnen inzetten op jouw sociale media? Dan zijn onderstaande opleidingen misschien wel iets voor jou!

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts

Is jouw vennootschap al in orde voor de deadline van 31 december?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden. Iedere vennootschap moet namelijk zijn statuten aanpassen aan de nieuwe vennootschapsrecht.

Praktijkmanagement is essentieel voor het succes van een kinesitherapiepraktijk!

Praktijkmanagement speelt een essentiële rol bij het succesvol uitbouwen van een kinesitherapeutische praktijk. Door een inspanning te leveren om deze vaardigheden te leren, kan een kinesitherapeut niet alleen zijn patiënten beter van dienst zijn, maar ook een florerende en duurzame praktijk opbouwen.

Treft een fiscale hervorming jouw zorgpraktijk?

De fiscale hervorming die recent werd voorgesteld door federaal minister Vincent Van Peteghem zorgt voor ophef binnen de financiële sector. Maar ook voor zorgprofessionals hebben de plannen belangrijke implicaties. Veel zorgverleners zien het nut niet in van financiële kennis, omdat hun focus op de patiënt ligt. Toch is het belangrijk om financiële basiskennis te hebben om het optimale uit je eenmanszaak of vennootschap te halen.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod

Onze diensten

SmartPractice laat zorgverleners uitgroeien tot zorgondernemers via deze drie pijlers.

Opleiding SmartPractice

Opleiding

Praktijkmanagement kan je leren. Haal het maximale uit je praktijk, voor jezelf, je collega's en je patiënten.

Meer informatie
Coaching SmartPractice

Coaching

Intensief begeleidingstraject dat alle aspecten van het zorgondernemerschap belicht en je ruggesteun geeft in je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie
Ondersteuning SmartPractice

Ondersteuning

SmartPractice ondersteunt je met creatieve plannen en projecten en zoekt oplossingen voor prakijkgerelateerde problemen.

Meer informatie