Header afbeelding voor blogpost: decoratief.

7 gouden tips voor een succesvolle zorgonderneming

12/3/2024

Zo, van een uitnodigende titel gesproken. Ik heb er je aandacht mee getrokken, met die 7 gouden tips voor een succesvolle zorgonderneming. Ik liet me inspireren door  The seven habits of highly effective people, het boek van Stephen Covey.

Op zich is het lezen van dit boek al meteen een eerste gouden tip (mocht je dat nog niet gedaan hebben). Maar zo makkelijk maak ik me er niet vanaf, neen, die telt niet mee. Ik tracht je aandacht te belonen en je kostbare tijd te benutten met enkele waardevolle en praktische tips, die van pas zullen komen in je professionele leven als gepassioneerde en ondernemende therapeut. Want dat ben je? Toch?

1. Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid

Aristoteles was een verstandig man, hij had het lang geleden al bij het juiste eind. Voor je kan bepalen wat je wil bereiken in je leven moet je eerst weten wie je bent. Je hoeft daarom niet meteen een doorgedreven psychoanalyse te laten uitvoeren, maar jezelf enkele pertinente vragen stellen.

Wat zijn mijn kernwaarden? Wat voedt mijn passie? Wat maakt me blij? …
Op deze manier bepaal je je ethisch kompas. Vervolgens moet je er ook consequent naar handelen.

Deze ‘ontdekking’ van je drijfveren is een absolute voorwaarde. Bepalen hoe jouw ‘waarom’ er precies uitziet, in alles wat je doet, is een katalysator voor succes. Je patiënten zijn dan dagelijks getuige van je positieve gedrevenheid en je enthousiasme, en dat helpt ook hen vooruit!

2. Communiceren, communiceren, …

… wie zijn best doet zal het leren! Je kan het nog zo goed menen met je patiënten, met je collega’s, met andere zorgverstrekkers, de manier waarop je met hen in interactie gaat bepaalt heel erg of je je boodschap op een juiste wijze kan overbrengen. Wees duidelijk en vastberaden. Pas ook je communicatiestijl aan in functie van de persoon (en de persoonlijkheid) die de ontvanger is van je boodschap.

Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar iedereen zal kunnen beamen dat het ook wel eens misloopt. Je maakt het falen op dit vlak minder erg als je er ook iets uit leert en het een volgende keer anders, en bij voorkeur ook beter, aanpakt.

3. Omring je met mentors

Een mentor is iemand die jou iets kan bijleren in de domeinen waar jij nu net geen expert in bent. Het is daarom zeker niet ongewoon dat je die mensen zal vinden buiten de medische sector. Doe aan networking, treed buiten je comfortzone en stel je zo open mogelijk op.

Acht jaar geleden had ook ik een mentor nodig die me influisterde: ‘Je hebt nu een zwembad gevuld met goede ideeën en duidelijke plannen. Wat sta je daar nu nog te bibberen op die springplank? Duik erin!’. Ik ben Luc nog altijd dankbaar.

Een mentor hoef je niet altijd in vlees en bloed te ontmoeten. Je kan je ook laten inspireren door een goed boek, een blogpost, een podcast, een documentaire, … Of volg een lezing, schrijf je in voor een opleiding. Laat je zo vaak je kan op alle mogelijke manieren inspireren.

4. Leid de weg, inspireer je team

Jij weet exact wat je wil. Jij weet op welke manier je jouw patiënten de optimale zorg wil geven en laten beleven. Maar vaak doe je dat niet alleen. Je hebt collega’s om je heen waarvan je verwacht dat ook zij diezelfde zorg en dezelfde gedrevenheid aan de dag brengen.

Dat kan je enkel afdwingen door het tonen van leiderschap. Wees een gids, een ‘One Minute Manager’ (boekentip 2 is dit), omschrijf je missie waarin je patiënt centraal staat. Omring je daarbij met de juiste mensen en investeer in ze. Together Everybody Achieves More, remember?

5. Zeg nee tegen ‘hedonistic delay’

Het is eens iets anders dan dat moeilijke woord, “procrastinatie” oftewel uitstelgedrag. Het hedonisme staat voor levensgenieten, delay voor uitstel. Hoe aanlokkelijk het ook soms lijkt om die soms moeilijke en vervelende taken even opzij te schuiven en iets leukers te gaan doen, pak ze aan in plaats van ze links te laten liggen. Zorgondernemers lopen niet weg van uitdagingen. Administratie, boekhouding, to do-lijstjes, ze horen er nu eenmaal bij. Pak het gestructureerd aan en ‘Los het op!’ (om Tom Lenaerts te parafraseren).

gouden tips succesvolle zorgondernemer

Hier komt boekentip nummer drie al aan. Voor mij was deze dé verrijking van het jaar en de oplossing om (hardnekkig) procrastrineren te tackelen; ‘De Bullet Journal Methode’ van Ryder Carroll. Het verleende me ook inzichten rond productiviteit en mindfulness. Waar beiden mekaar ontmoeten, dat noemen we intentionaliteit. En dat geeft massa’s energie!

6. It’s not about ideas, it’s about making ideas happen

Just do it. Gewoon doen. Ze worden ingezet als reclame voor een sportmerk of als politieke slogan, maar er schuilt ook gewoon een verpletterende waarheid in.

Wanneer je eenmaal je ideale concept hebt vorm gegeven, ga er dan ook voor. Stel voor jezelf doelen op, op korte en op lange termijn, hoe je tot resultaat gaat komen. Focus en maximaliseer op waar je goed in bent. Je zal verbaasd staan tot wat je in staat bent met deze mindset.

Of zoals een andere mentor van me in zijn boek voor me signeerde:

‘Als je dan toch vuurwerk afschiet, zorg dan dat de hele lucht kleurt!’.

Andy Coomans schreef het boek ‘Van zelfstandige naar ondernemer in 15 uitdagingen’. Hou je de tel nog bij? Dit was nummer 4.

7. Hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt

De weg naar het succes bouw je het best en het duurzaamst door te ‘gunnen’. Wanneer dat verdiende succes, waar je zo hard voor hebt gewerkt, zich ook aandient, dan kan je daar maar half van genieten als je het met niemand kan delen.

Ik blijf het tegen mijn vrienden en geliefden herhalen, als een wijze raad: ‘Hoe meer je geeft,  hoe meer je terugkrijgt.’ Dat gaat van een vriendelijk woord, een schouderklopje of een compliment tot vrijwilligerswerk, het steunen van goede doelen, het uitdelen van attente cadeautjes of zelfs het geven van coole zomerfeestjes in je tuin!

Wil je nog meer leren over hoe je een aantal van deze tips ook kan gaan omzetten en gaan gebruiken in je praktijk?

Dan nodig ik je uit om je in te schrijven voor één van onze opleidingen praktijkmanagement. Ze zijn méér dan de moeite. Beloofd.

Heb je vragen hieromtrent en zie je tussen de bomen het bos niet meer, laat ons dan zeker iets weten! Wij staan jullie (vrijblijvend) bij met woord en daad. Wij analyseren wat je precies nodig hebt en brengen je indien gewenst in contact met professionals die je kunnen bijstaan. 

Neem vrijblijvend contact op

Recentste blogposts

Alle blogposts
Decoratieve afbeelding blogpost 1

De kracht van sociale media voor de kinesitherapeut

Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we communiceren, informatie delen en zaken doen gerevolutioneerd. Ontdek meer...

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Is jouw vennootschap klaar voor de deadline?

Heb jij een vennootschap en zijn de statuten van je vennootschap recent niet meer aangepast, dan moet je mogelijks heel snel in actie treden.

Decoratieve afbeelding blogpost 1

Succes in kinesitherapie: Praktijkmanagement is de sleutel!

Praktijkmanagement speelt een sleutelrol bij het succesvol uitbouwen van een kinesitherapeutische praktijk.

Grow your career!
Laat je begeleiden door SmartPractice.

Samen creëren we waardevolle inzichten dankzij een aanbod van opleiding, coaching en ondersteuning.

Bekijk ons volledig aanbod
Vrouw geeft uitleg over praktijkmanagement.
Cirkel decoratief 1Cirkel decoratief 2Cirkel decoratief 3Cirkel decoratief 4